Waarom deze 7 musthaves op je baby uitzetlijst moeten staan

Diamond Collectie matsenmerthe.com

Delen = andere jonge ouders helpen:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Serieus….. wasbare luiers…..?!!

‘Hydrofiel’, ‘romper’, ‘zoogkompressen’, ‘wieg- of ledikant formaat’, ‘tepelkloof’, ‘Consultatiebureau’, ‘wasbare luier’?!! Misschien heb je een vriendin die al moeder is, misschien had je al een kindje, maar als je van je eerste of voor het eerst zwanger bent, dan zullen deze termen je om de oren vliegen. Misschien vergezeld met vraagtekens en opgetrokken schouders. En niet in de laatste plaats bij het woord: ‘wasbare luier’ en de grappige associaties dit oplevert.

No stress

Onder de nobele invloed van hormonen kun je in het eerste stadium van je zwangerschap behoorlijk onzeker worden van ouderschapsjargon. Ik hield me in het begin in ieder geval gedeisd, maar met m’n oren wagenwijd open, toverde een schamel lachje op m’n gezicht, maar stelde vooral geen aanvullende vragen. Misschien was het wel heel raar dat ik dit niet (nog) niet wist. Misschien wist ik totaal niet waar ik aan begon en was ‘t best uniek dat ik me überhaupt niet had ingelezen. Het enige wat ik wist was dat ik foliumzuur moest slikken voor de ontwikkeling van ons ongeboren kind. En dat ik heel maar dan ook héél graag een lief klein baby’tje van ‘ons samen’  in m’n armen wilde houden. En dat als we eenmaal het geluk hadden dat ik zwanger zou zijn, we bovendien minstens 4 maanden de tijd hadden om ons in te lezen en voor te bereiden op de komst van onze baby. No stress, ik bedoel: hoeveel ouders waren ons al voorgegaan?

No stress inderdaad ladies! Het komt allemaal goed! Voor wat kleding uitzetlijsten betreft kunnen wij je sowieso helpen. Sommige dingen zijn gewoon handig, sommige echte musthaves!

Eerste pakje

Hieronder volgt een lijst van 7 geselecteerde essentiële kledingitems voor vlak na de geboorte. De items zijn in verschillende baby maten, materialen en 100 verschillenden merken verkrijgbaar. De keus is enorm! We raden aan om naast iets dat essentieel is,  ook iets uit te zoeken dat speciáál is. De eerste kleding die je baby draagt in de kraamweek blijven je voor altijd bij en worden vaak bewaard als dierbare herinnering!

   1.   6 rompertjes

Wat zijn rompers en waarom heb je ze nodig?

 • Rompertjes is ondergoed dat uit één stuk bestaat en voorkomt een blote buik en rug. Pasgeboren baby’s kunnen hun temperatuur lastig reguleren en met een romper verliest je kindje geen onnodig warmte.
 • Aangeraden worden rompers van 100% katoen. Dit ademt goed en is lekker zacht voor je baby, het is dan ook een ideale stof. Je hebt ook rompertjes van biokatoen. Polyester ademt niet en is daardoor minder prettig.
 • Ook houdt een romper de luier beter op zijn plaats, dit verkleint de kans op doorlekken en dus ongemak. De drukknopjes aan de zijkant van het rompertje zijn makkelijk bij het verschonen.
 • Rompertjes met een overslag zijn voor het eerste begin ideaal. Deze rompertjes gaan niet over het hoofdje van de baby. Dat is vooral in het begin fijn, als je nog wat handigheid moet krijgen in het aan- en uitkleden. Babypakjes die je aan de onder- of zijkant kunt openmaken zijn handiger dan pakjes met de sluiting op de rug. Je kunt je baby dan namelijk laten liggen tijdens het aan- en uitkleden.

Bekijk hier voorbeelden

       2.    4 broekjes

 • Babybroekjes zijn een onmisbaar item van de baby-uitzet. Je baby draagt bijna dagelijks. Broekjes zijn het liefst van beetje comfortabele- en niet te strakke pasvorm. Je wilt ze lekker gemakkelijk aan en uit kunnen trekken. Dat is wel zo plezierig voor jouw baby én voor jullie bij het verschonen. Ook hier kies je het beste voor katoen. Gebreid, badstof of weef. Ook is het handig en fijn voor de baby, als het broekje iets hoger opgetrokken kan worden en ruim over het gevoelige naveltje valt.

Je kan hier je keuze maken…

3.  2 boxpakjes (onepiece suit)

 • In het begin heeft jullie baby niets meer nodig dan warme- en super comfy kleding. Ik had nooit durven dromen dat boxpakjes mijn lievelings zouden worden. Niet alleen is het superwarm, is het makkelijk aan- en uit te trekken, maar staat het bovendien ook nog eens zo vreselijk schattig! Het doet een newborn zoveel recht toe. Zij verstaan de passieve kunst van het allersimpelste kledingstuk een wannahave te maken.
 • Onder het boxpakje doe je je kindje een romper (met kraag) aan. En in de zomer hoeft de romper soms niet eens. Het is wel belangrijk dat de pakjes van binnen vrij zijn van irriterende items zoals waslabels. In het Mats & Merthe boxpakje en in de rompers zijn de maten in de binnenkant gedrukt en het waslabel makkelijk verwijderbaar!

 Onze boxpakjes  vind je hier.   

 4.     4 paar sokjes

 • Warme voetjes zijn heel belangrijk! Schoentjes zijn daarentegen niet handig. Goede sokken zijn daarom onmisbaar. Het ding is: sokjes die niet uitgaan en tegelijkertijd niet afknellen zijn bijna onvíndbaar. Als doorgewinterde moeders weten we dit als geen ander. We hebben voor de Daisy collectie daarom ook een boxpakje met vaste sokjes eraan ontworpen . Dit is een ideale oplossing! Daarnaast zijn we op dit moment bezig met onze eigen sokjes, die alle problemen kunnen oplossen 😉

 5.     1 jasje of vestje

 • Als je na je kraamweek naar buiten wilt, krijgt je baby voor het eerst te maken met zon, wind, misschien een beetje regen. Maar als het barre omstandigheden dreigt dan blijf je echt wel binnen. Jullie baby zal dan daarom de eerste weken niet echt een jas dragen. Een warm vestje en een fijne deken in de maxi cosy of kinderwagen beschermen prima tegen de kou. Een echte jas is ook best onhandig aantrekken en zit ook niet echt comfortabel voor zo’n kleintje. Onze vestjes dienen prima als een jasje voor in de zomer en in de winter kan het als vestje binnen gedragen worden. Deze zijn erg comfortabel en je hoeft je baby niet in te snoeren als het ware!

We hebben ze hier…

 6.      2 overslagtruitjes

 • Nogmaals, als je mij vraagt wat de must haves zijn voor pasgeboren baby’s, zeg ik meteen ‘overslagitems’! Vooral omdat je deze heel makkelijk aan en uit kunt doen bij je kindje. Je hoeft deze namelijk niet over het hoofd van je newborn aan te trekken. De rompers en vestjes met overslag kun je helemaal ‘open vouwen’ en je baby ‘erin’ leggen en vervolgens de kledingstukken dicht maken met drukknoopjes of touwtjes.
 • Baby’s moeten nog even wennen aan het leven buiten de veilige baarmoeder. Daardoor voelen ze zich soms niet helemaal lekker, nog wat oncomfortabel. En na een moeizame bevalling kunnen baby’s zelfs wat misselijk zijn of last van hoofdpijn hebben dan is het fijn dat je kledingstukken hebt die niet over het hoofdje aangetrokken hoeven te worden. Maar ook als ze nergens last van lijken te hebben, zijn overslagshirtjes in het begin gewoon het makkelijkst, niet in de laatste plaats voor vaders met grote handen.

Klijk hier voor meisjes of  hier voor jongens

7.       2 katoenen mutsjes

 • Een katoenen mutsje is ook zeker een musthave voor de pasgeboren baby. De eerste uren na de geboorte is een grote verandering voor jullie newborn. Zijn of haar lichaam zit voor het eerst niet meer in de warme omgeving van de baarmoeder, dus je baby heeft warmte van buitenaf nodig!
 • Een baby kan zijn eigen temperatuur nog niet regelen. En omdat een kwart van de lichaamswarmte verloren gaat via het hoofdje en het hoofdje daarnaast relatief groot is ten opzichte van de rest van het lichaam, zetten we pasgeboren baby’s altijd een mutsje op. 2 mutsjes staan dan ook standaard op de babyuitzetlijst.
 • Onze newborn mutsjes zijn gemaakt van 100% katoen, zijn zacht en zitten lekker vanwege de lichte stretch. Het mutsje is gevoerd en heeft een omslag. Door het katoen is het mutsje ademend en comfortabel. Daarnaast zijn de mutsjes van Mats&Merthe aan de binnenzijde gebrusht, waardoor ze extra zacht aanvoelen en bijzonder comfortabel dragen. Ook het mutsje heeft bovendien een makkelijk te verwijderen was-etiket zodat het het kwetsbare huidje van je kindje niet zal irriteren.

Niche geuren

Alhoewel een mutsje in aanschaf met stip op nummer 1 staat, vond ik dat het allerminst om in te zetten. Ik ben namelijk een enorme geur-freak en heb legio parfums, maar de geur die baby’s de eerste uren dragen is er een als geen ander! Daar kan geen niche geur (van SKINS. Red. ) tegenop. De geur op hun hoofdje is zo enorm bijzonder, die wil je continue opsnuiven. En met een mutsje op hun hoofdje, gaat dat nu eenmaal niet zo makkelijk. Nu kun je je baby de eerste dagen gerust af en toe even zónder mutsje bij je hebben. Zolang ze maar warmte ervaren van jouw lichaam. Kun je lekker met je neus door die haartjes en je omringen met de meest verrukkelijk ruikende moleculen van het kleinste mensje die je net rijk geworden bent!

Onze mutsjes vind je hier…

Echt hechten

Ideaal om beslagen ten ijs direct jullie baby te kunnen verzorgen. Maar het gaat er uiteindelijk niet om dat je de uitzetlijst kunt áfvinken, dus om wát je allemaal koopt, maar waaróm je het koopt. Hoe je deze tijd voor jullie baby en voor jullie zelf zo comfortabel en liefdevol mogelijk maakt. Het gaat uiteindelijk allemaal om liefde en hechten. Dat gebeurt onder andere door het ervaren van comfort, rust en echte aandacht. Dat jullie vertrouwen en herkenning ontwikkelen door- en van elkaars geuren en aanwezigheid te genieten! Letterlijk en figuurlijk aangename warmte te voelen.

Als je dit voor elkaar weet te krijgen is er absoluut geen enkele reden tot stress. Het belangrijkste heb je voor elkaar en in no-time kun je meepraten met de moederbrigade. Believe me… 😉

 

 

Meer uit onze blog

Wil je andere ouders helpen?
Deel dit bericht.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
CLOSE
0
Add to cart