Zo’n 18 jaar geleden tijdens mijn eerste zwangerschap, kenden we dat nog niet. En ook 8 jaar later tijdens mijn derde, tevens laatste zwangerschap, had ik er geloof ik nog nooit van gehoord…..
#Babyshower cadeau.
Sinds een jaar of 4 komt deze nieuwe traditie en alles wat het inhoudt steeds meer bij me binnendruppelen. Eerst digitaal via #babyshowergift (babyshower cadeau), later ook tastbaar in de vorm van de inmiddels vele mooie babypakjes de we hebben mogen inpakken ter ere van babyshowers van bekenden. We kunnen er niet meer omheen: net als alle andere baby-gerelateerde feesten zoals (in Chronologische volgorde) de dadchelor party, een genderreveal en de kraamborrel, kent het vieren van iets wonderlijks als nieuw leven, steeds meer gelegenheden.
Waar(om) is dat feestje?
Ik wilde dat toch eens onderzoeken… Waar vinden deze feesten hun oorsprong. Vanwaar de populariteit en is het echt zo onmisbaar? Bovendien: Wat staat ons nog meer te wachten op dit gebied, wie verzint een volgende reden? Hoe willen en kunnen we hier als Babykleding merk op inspelen? Een van de leukste dingen aan het hebben van een babylabel is toch wel het directe contact met aanstaande ouders en omdat we zelf al uit de baby’s zijn, zullen we wat hen en de babymarkt ‘bezighoudt’, op de voet moeten en willen blijven volgen. Om te beginnen ben ik benieuwd waar vandaan het is over komen waaien. Er zijn 2 versies actief op het web …en je mag zelf beslissen welke je het meest redelijk acht.
BABY‘shower’ 1.
Onder de douche (van aandacht)
Het is afgeleid van een figuurlijke douche waarbij de moeder (en vader) volledig ‘overspoeld’ worden met cadeau’s, liefde en goede wensen voor de geboorte. De babyshower is een aantal jaren geleden overgewaaid vanuit Amerika. Het vieren en cadeaus geven ter gelegenheid van een zwangerschap bestaat eigenlijk al eeuwenlang. De oude Grieken en Egyptenaren hielden deze rituelen al 100-en jaren geleden. Tijdens deze rituelen boden ze naast cadeaus ook goede wensen aan verschillende Goden en Godinnen aan.
In the middle punt
Tijdens de Middeleeuwen (500-1500) diende het Kerkelijk dopen van de baby, wat een dag na de geboorte plaatsvond, als een gelegenheid om geschenken aan de nieuwe ouders te geven. De cadeaus hadden dan een religieuze betekenis, en de peetouders waren dan meestal degenen die ze gaven. Moeders waren niet bij de doop aanwezig. Zij moesten rust houden en waren de eerste dagen na de bevalling zogezegd nog niet rein.
Preuts en prullaria
Later, in de tijd van de Renaissance (1300-1600), kregen moeders overdadige geschenken bij de geboorte van een baby. Alleen in de kleine, heel rijke laag van de bevolking. Maar tijdens het Victoriaanse tijdperk in de 19e eeuw, begon het iets meer de vorm te krijgen zoals de versie die we nu kennen. Namelijk met vrouwen onder elkaar. In deze tijd werd er niet openlijk en vrij over zwangerschap gesproken, maar de dames mochten wel bij elkaar op visite komen, spelletjes spelen, Fröbelen, cadeau’s en prullen geven en thee drinken met elkaar. De wereldoorlogen zorgden voor verspreiding van het fenomeen naar Amerika waar de babyfeesten aan dierbaren financiële hulp na de tegenspoed als gevolg van de beide oorlogen boden.
#Metdeleuksten
Babyshowers zoals we ze nu kennen zijn geen redenen meer om een jong gezin financieel te ondersteunen of iets van die strekking. We hebben het allemaal zelf goed voor elkaar op het moment dat we graag kinderen zouden willen krijgen. De must om bij te dragen aan een gedegen babyuitzet heeft plaatsgemaakt voor een gezellig samenzijn met de leukste meiden om de komst van een nieuwe baby te vieren.
BABY‘shower’ 2.
Schauer
Een tweede versie zegt dat de babyshower traditie eind 18e eeuw pas is ontstaan. En de naam dankt aan verrassend genoeg: Franz Schauer (shower) een Duitse immigrant in New York, een zilversmit en een handelsman. “Zilveren borden en bekers zijn en waren een goed cadeau bij de geboorte van een kind en door het te laten graveren kreeg het cadeau een persoonlijk karakter”. Alleen de welgestelde klasse kon zich dit soort geschenken veroorloven. Op deze manier ontstond het idee van de aanstaande moeder speciale en persoonlijke cadeautjes geven voor haar aanstaande baby.
De do’s voor een dou che
Wie organiseert de babyshower
Het maakt niet uit, als degene die het organiseert maar erg betrokken is bij de moeder in spé. Zodat ze weet dat er maar één shower georganiseerd zal worden. Ik dacht dat een babyshower een verrassing moet zijn, maar gelukkig wordt het ook vaak in overleg met de aanstaande moeder en vader gepland. Geen enkele hoogzwangere zit op 3 verschillende onverwachte showers te wachten.
Wanneer houd je een babyshower
De meest geschikte tijd is de laatste 2 maanden voor de baby komt. Er is geen vaste regel, maar volgens het meest verspreide gebruik wordt het dus georganiseerd omstreeks het begin van het derde trimester (7de maand) van de zwangerschap. De moeder in spé voelt zich lichamelijk nog onbeperkt én er is dan nog voldoende tijd om de babyuitzet verder aan te vullen
Waar is het feestje?
Vroeger werd er gezegd dat een moeder/schoonmoeder/zusje de gastvrouw zou moeten zijn. Anders zou het teveel lijken of de aanstaande moeder om cadeautjes zou vragen …. Gelukkig denken we daar nu niet meer zo over. Babyshowers mogen zelfs bij de aanstaande ouders thuis georganiseerd worden. Zolang je maar in de gaten houdt, dat het een feestje voor de ouders is en je ze niet met de rotzooi laat zitten!
Waarom?
De gewoonte is altijd voor een eerste kindje geweest. Voor een tweede of een derde ( of vierde of vijfde ) kindje worden de babyshowers minder groots gevierd. Deze babyshowers worden ook vaak in kleinere kring ( alleen familie bijvoorbeeld ) gehouden. De gedachte hierachter is dat de moeder immers al genoeg uitzet van haar kindje heeft. Maar dáár komt de genderreveal van pas….want: mocht de zwangeren in verwachting zijn van het andere geslacht of wanneer er veel tijd tussen de eerste en de tweede baby zit, dan is een tweede Shower wel erg handig. En kun je dus fijn weer een uitgebreide babyshower organiseren!
Versie 1 van de herkomst verklaring acht ik het meest redelijk. Leuk idee om tijdens een gezellig samen zijn te vieren dat er iemand in blijde verwachting is. Dat er een baby in jullie midden komt die je op mag zien groeien! Dat is oprecht een feest waard. Ik had het zeker leuk gevonden. Mooi om te ervaren dat deze generatie steeds nieuwe feesten ‘uitvindt’, viert en trendy maakt! Dat zien wij aan de vele ouders en opa’s en oma’s die ter ere van deze gelegenheden onze ‘eerste pakje’ sets kopen en of cadeau geven. De kleding die de baby voor het eerst aan krijgt is een bijzondere set die je voor altijd bewaart. Net als de herinnering dat er ooit een speciaal feest werd georganiseerd ter ere van de komst van jullie kleintje!