Delen = andere jonge ouders helpen:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ik had het van tevoren nooit bedacht.. Gezellig samen aan de babyproof sushi, zonder dat ik mijn baby hoefde te voeren!!

Ik ben Annabel, moeder van Haylee, oprichter van het instagram account: Babybelsfood en grote fan van de Rapley methode!

Fles maar niet falen 

Het was oktober 2020 toen mijn dochtertje vier maanden oud was. Mensen om mij heen waren enthousiast, ik kreeg het al een maand te horen:

’Haylee is bijna vier maanden, dat betekent eindelijk hapjes!”

Ik was zelf iets minder enthousiast.. Haylee had een moeilijke start. Ik ben begonnen met borstvoeding, maar na 6 weken overgestapt op flesvoeding. Door het vele verslikken, eindeloos opnieuw aanhappen, kolven en uiteindelijk nog maar een half uurtje rust tussen de voedingen was het voor mij niet meer vol te houden. Iets wat ik best moeilijk vond, het voelde als falen ook al wist ik dat het niet zo was.

Door de flesvoeding dronk ze alweer wat beter, maar nog steeds niet echt goed. Eigenlijk was elke fles een strijd.  En op het moment dat ze het drinken onder de knie had en de buikkrampjes (EINDELIJK!) over waren, was het alweer bijna tijd voor de hapjes. Ik vond het best spannend. Ze is nog zo klein, krijgt ze niet weer last van buikkrampjes?

Toch wilde ik het proberen, het is namelijk een echte mijlpaal toch? Ze probeerde vanaf moment één de lepel af te pakken om het zelf te doen. Het leek goed te gaan, maar waar ik al bang voor was gebeurde: een baby die enorm overstuur en ontroostbaar was. Ik herkende het van de buikkrampjes toen ik nog borst- en flesvoeding gaf.

Baby blij en handen vrij

Op dat moment ben ik mij gaan verdiepen in de Rapley methode. Ik had er wel eens wat over gelezen in de baby boeken toen ik zwanger was, maar mijn gedachte was toen dat ik er nooit aan zou beginnen. Simpelweg te eng, straks stikt mijn kind!

Met deze methode gaan baby’s zelf eten en bepalen ze wat ze eten, hoe snel en hoeveel. Je geeft tot 6 maanden borst- of flesvoeding en daarna bied je naast de melkvoeding ook vaste voeding aan in plaats van gepureerd. De darmen van een baby zijn vaak rond de 6 maanden voldoende ontwikkeld om vaste voeding te verteren.

De voordelen van deze methode zijn, dat je kindje zelf eet!! Jij hebt je handen dus vrij om zelf ook te eten! Het is goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek, geen gepush aan tafel dat het bord leeg moet. Daarnaast is er minder kans op overgewicht later en kan je baby goed de grens aangeven als hij of zij genoeg gegeten heeft. Je baby raakt gewend aan verschillende smaken en texturen.

En toen wist ik het zeker….

Ik was al bezig met gepureerde hapjes, ik probeerde de supermarkt potjes te vervangen door zelf groente te pureren. Nou.. daar was Haylee niet van gediend, het was natuurlijk niet zo goed gepureerd als de potjes, dus dat wilde ze absoluut niet. Toen wist ik het zeker, ik heb geen zin in gezeur dat mijn kind straks slecht eet omdat ze gewend is aan alles gepureerd, we gaan beginnen met de Rapley methode!

We begonnen met een banaan toen ze 6 maanden was, best spannend, maar ook superleuk! Ze vond het geweldig! Ze nam af en toe een mini hapje en voelde met haar kleine vingertjes de structuur van de banaan. Uiteindelijk had ze veel minder gegeten dan dat ze normaal met de potjes zou doen, maar het was een feestje en geen strijd! Volgens de Rapley methode laat je je baby met jou mee eten, gezellig aan tafel op het moment dat je zelf ook gaat lunchen en dineren. Zien eten doet eten, het werkt echt zo! Ze keek precies hoe ik het deed en probeerde dat na te doen. Natuurlijk waren er af en toe momenten waarbij ze geen zin had om te eten. Het gebeurde niet vaak en als het zo was dan gaf ik daar niet teveel aandacht aan, volgende keer beter.

Bijblijven

Nu vraag je je misschien af, stikte ze niet? Nou dat is het leuke van deze methode, je leert je kindje heel goed kennen en je weet op een gegeven moment wat wel en niet kan. De kokhalsreflex van een baby is heel sterk, wat super fijn is! Ik merkte dat ze al begon te kokhalzen als er een stukje mango iets te ver op haar tong lag. En als Haylee zich verslikte schoot ze daarna altijd in de lach, waarom? Geen idee!

Hierdoor kreeg ik al snel vertrouwen in deze methode!

Natuurlijk moet je goed kijken wat je wel en niet mag geven en moet je er altijd bij blijven. Het is ook heel belangrijk dat je baby goed kan zitten en dat hij of zij het eten goed naar de mond kan brengen.

Ik heb in het begin ook mijn twijfels gehad, Haylee was 6,5 maand en enorm vrolijk aan tafel, maar echt veel eten kreeg ze niet binnen. Veel belandde op de grond of ze raakte het alleen aan, maar at het niet op. Gelukkig kwam ik er door wat internet speurwerk achter dat het helemaal niet erg is. Melkvoeding is de basis tot 1 jaar en andere moeders die dezelfde methode gebruikten, vertelde dat hun kindje de eerste maand ook bijna niks at.

Haylee viel niet af, maar ik werd er toch wel onzeker van. Uiteindelijk ben ik op dezelfde voet doorgegaan en ja hoor! Ze begon inderdaad, toen ze 7 maanden was, echt te eten! Het enige nadeel is dat het een ontzettende kliederboel kan worden, zeker aan het begin.

Succes wil je delen

Haylee was 8 maanden en haar fijne motoriek ontwikkelde enorm goed! Ze kon zelfs al rozijntjes eten, ook al werd aangeraden om dat met 12 maanden te doen. Maar wat ik al eerder vertelde, je leert je baby zo goed kennen door deze methode. Het was verrassend dat ik van steeds meer mensen hoorde dat Haylee zo goed at en vooral dat ze zo goed dingen kon vastpakken. Dus dacht ik: waarom deel ik dat niet met meer mensen? Ik heb zelf veel moeite gehad met de zoektocht naar informatie en als ik daar anderen bij kan helpen word ik daar echt blij van!

Simpel zalm en baby sushi

Doordat ik zo enthousiast ben over deze methode is Babybelsfood ontstaan! Een instagram pagina met gerechten voor je baby vanaf 6 maanden tot aan gerechten voor het hele gezin! Van simpel zoals zalm pasta, tot aan creatieve recepten zoals baby sushi!

Ik heb ook een aantal filmpjes gemaakt over mijn ervaring met de Rapley methode! Iets waar ik erg behoefte aan had toen Haylee nog veel kleiner was. Gewoon even iemand aanhoren over hoe die het heeft gedaan, wat waren de voor en nadelen? Wat heb je nodig? Enzovoort! Maar ook recepten voor oudere kindjes die groenten niet lekker vinden! Ik wil van eten een feestje maken en geen pure noodzaak.

EBooks, planners en spelletjes

Dagelijks komen er volgers bij en ik word daar zo enthousiast van!

Dat zorgt er ook voor dat mijn hoofd overuren draait aan nieuwe ideeën voor Babybelsfood! Zo ben ik een aantal E-books aan het schrijven voor 4-6, 6-9, 9-12 maanden! Met mijn E-books wil ik je een hoop zoekwerk gaan besparen, deel ik mijn eigen ervaringen, schrijf ik weekplanners om maaltijden te combineren met die van jezelf en je baby, en nog veel meer!

Heb je al een kindje rondlopen die wat ouder is en liever geen groente eet?

Dan is het Smulspel misschien iets voor jouw kindje! Het spel om op een leuke, ongedwongen manier te stimuleren om groente en fruit te proberen! Het spel is nog in ontwikkeling, maar dat gaat niet lang meer duren!

Ben je ook enthousiast/nieuwsgierig geworden? Neem dan eens een kijkje en volg mijn instagram pagina waarop ik wekelijks recepten deel en je op de hoogte hou van de nieuwe ontwikkelingen van Babybelsfood!!

Ik heb hieronder nog even een opsomming gemaakt:

De voordelen zijn:

 • De vrijheid van alleen eten!! Je hoeft niet meer te voeren!
 • Betere ontwikkeling van de grove, maar vooral de  fijne motoriek:
 • Je ziet al snel wat het lievelingseten van je kind is en welke groente en fruitsoorten hij of zij echt niet lekker vindt
 • Geen gepush, vliegtuigjes of voeren
 • Het is de meeste keren gezellig aan tafel, je bent zo trots als ouder als je je kindje zo zelfstandig bezig ziet!
 • Doordat je baby gewend raakt aan verschillende smaken en texturen, zal hij later ook minder kieskeurig zijn met zijn eten.
 • Minder kans op overgewicht: Je kind bepaalt zelf hoeveel het eet en geeft zelf zijn grens aan. Daardoor zal hij niet snel te veel eten. Dit is gebleken uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken. Kinderen die zelf aangeven hoeveel ze eten, blijken minder vaak overgewicht te hebben.

De nadelen:

 • Het wordt een kliederboel, veel belandt in het begin op de grond. Dit wordt wel snel minder!
 • Tip: Zorg dat je een hond hebt rondlopen tijdens het eten 🙂
 • Je weet niet precies hoeveel je kindje binnenkrijgt, begin daarom ook als borst of flesvoeding echt nog de basis is.
 • Verslikken, doordat je kleintje nog moet leren hoeveel voedsel hij tegelijk in zijn mondje kan doen, kan hij zich vaker verslikken en daarbij kokhalzen. Als je kindje het zelf niet erg vindt en het niet te vaak gebeurt kan je gewoon zo door blijven gaan. Vindt je baby het niet meer leuk, dan kan je ook even een pauze nemen en op een later moment weer opnieuw beginnen met de hele stukken aanbieden. Je moet natuurlijk wel altijd bij je kindje blijven als hij of zij aan het eten is.

Haylee is nu ruim 1 jaar en ik ben super blij dat wij deze methode hebben toegepast! Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij niet streng meer hou aan de Rapley methode, ik heb er mijn eigen weg in gevonden.

Slab excuus 😉

Als tip wil ik dan ook meegeven, koop een grote slab met mouwtjes, en een bordje met verschillende vakjes en zuignappen, Haylee vond dat geweldig ze pakte elke keer een iets uit een ander vakje!

Voor meer info, recepten tips en inspiratie @babybelsfood

Meer uit onze blog

Wil je andere ouders helpen?
Deel dit bericht.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
CLOSE
0
Add to cart